вівторок, 15 грудня 2015 р.

ПОЗАКЛАСНА РОБОТА З МАТЕМАТИКИ

ПОЛЕ ДИВ І ЗНАХІДОК
Математичне інтелектуальне шоу
Життя може дати все, на що в тебе вистачає сміливості й розуму.
Яцек Палкевич
Перший магістр наук. Історії відомі імена визначних ма­тематиків усіх часів і народів: Піфагора та Евкліда, Архімеда й Ньютона, Гаусса й Лейбніца, Лобачевського та Остроградського, Лагранжа та Ейлера, Лапласа й Бернуллі, Чебишева й Глушкова, Ковалевської та Іпатії, які вплинули на розвиток світової культури, науки й техніки.
Другий магістр наук. Ми­нуть тисячоліття, математика до­сягне нових вершин, але імена цих велетнів науки людство не за­буде ніколи. Математика для них була змістом життя, пристрастю і любов'ю, захопленням і страж­данням, поезією і музикою. Але шлях до науки тернистий, адже великого не досягнеш легким шляхом!
Третій магістр наук. Не всі досягли генія математики, до­клавши однакових зусиль. До од­них слава прийшла, коли вони вже були в похилому віці, до інших — коли були в розквіті сил, до третіх — ще в юні роки.
Четвертий магістр наук. «Математика кличе молодих!» — нехай ці слова стануть гаслом на­шого шоу, бо поряд із безсмерт­ними іменами геніїв математич­ної науки хочеться назвати такі ж безсмертні імена зовсім молодих математиків, майже ваших ровес­ників. Це Нільс Абель — норве­зький математик, який прожив лише 26 років, але встиг зробити переворот у математиці, вказавши на розв'язання рівнянь 3 і 4 сте­пенів у радикалах.
Перший магістр наук. Еваріст Галуа — французький ма­тематик, загинув на дуелі у 21 рік. Довів неможливість розв'язати рівняння вище 4 степеня у ради­калах. У ніч перед дуеллю в листі до товариша він виклав основні принципи однієї з найважливі­ших галузей сучасної математи­ки — теорії груп.
Другий магістр наук. Наш співвітчизник — Ігор Шафаревич, у 23 роки став доктором фізикоматематичних наук. У 17 років його було прийнято на 5-й курс механіко-математичного факуль­тету Московського університету (хоча ще в п'ятому класі він мав з математики «двійку»).
Третій магістр наук. Сергій Маргелян став доктором фізикоматематичних наук у 20 років. У восьмому класі він склав екза­мен за середню школу і за три роки закінчив інститут.
Четвертий магістр наук. Максим Горький говорив: «Та­лант розвивається з почуття лю­бові до справи». Тож давайте будемо розвивати свій талант з почуття любові до математики, до науки і взагалі до всього пре­красного. Успіхів вам!
Перший магістр наук. Розпочинаємо інтелектуальне мате­матичне шоу «Поле див, знахідок і відкриттів».
Світ математики незрівнянний і загадковий, але, можливо, сьо­годні за Ейнштейном ви з подивом повторите, що найбільш незбагненне у світі є те, що він збагненний. Може, саме сьогодні ви відчуєте неперевершену красу цариці всіх наук — математики, і зрозумієте, що стільки цікавого й корисного можна й потрібно ді­знатися.
Тож нехай переможуть найбільш кмітливі й спритні, а не програє жодний.
Другий магістр наук. Го­ловна нагорода святій допитли­вості — це зваблива чарівність вершин, солодка мука натхнен­ного пошуку та щаслива радість здивування і сонячна свіжість розгадки. Це містичне благоговін­ня перед величчю математики, це незрівнянна утіха від власних Ду­мок, Спостережливості, Вина­хідливості, логічного Мислення і Кмітливості.
Третій магістр наук представляє ко­манди гравців за червоним та зеле­ним ігровими столами.
Четвертий магістр наук представляє спонсорів та вболівальників команд, рекламує призи.
Перший магістр наук. Наша гра складається із 3-х геймів.
Перший гейм — «Брейн-ринг», в якому беруть участь 3 команди (по 6 гравців). Правильні відпо­віді на 9 питань, визначать учас­ників 2-го гейму.
Перший магістр наук. Отже, перший гейм — «Матема­тичний серпантин».
1.     Китаєць, календарем якого ко­ристувались з 1231 по 1367 ро­ки. Його іменем також названо інтелектуальну настільну гру. (Го)
2. Лев Ландау, приймаючи до ас­пірантури, загадував продов­жити ряд літер: р, д, т, ч, п... Дехто називав літери, проте того, хто здогадувався, якраз і не брали. Які називались бук­ви і з якої причини не брали вступників? (Ш — шість, с — сім, в — вісім. Замість р — раз, о — один)
3. Французький учений, який мав дві пристрасті — ненависть до королів і відданість матема­тиці. У науці він теж був рево­люціонером. У ніч перед дуел­лю, яку було влаштовано його політичними супротивника­ми, в листі до товариша він ви­клав основи однієї з найважли­віших галузей сучасної матема­тики — теорії груп. А вранці його не стало. І було йому лише 21 рік.
(Еваріст Галуа)
4. Якось юнак-математик прогу­лювався зі знайомою дівчи­ною. Коли та зірвала ромашку, щоб поворожити: «Любить — не любить...», — він зауважив: «Не мучся даремно і не рви пе­люстки. Тут досить визначи­ти...» Що? (Парність пелю­сток)
5. В якому із сіл Київщини зна­йдено старослов'янський ка­лендар, нанесений на стінки великого глечика у вигляді ор­наменту, зробленого з малень­ких квадратиків? (Ромашки)
6. Народився він у сім'ї чиновни­ка Краківського залізничного управління, у його жилах, як любив підкреслювати, текла кров горця. Батьки зовсім не цікавились ним і тому ще не­мовлям віддали на виховання власниці пральні. Його талант до математики виявлено ще в гімназії, хоча з інших дис­циплін він відставав — вісім «двійок» загрожували йому не­видачею атестату зрілості. Науці відомий під прізвищем матері. Він один з авторів су­часного функціонального ана­лізу. (Стефан Банах)
7. Указ якого царя не дозволяв дворянам одружуватись без опанування арифметики та початків геометрії? (Петра І)
8. Який предмет кухонного посу­ду використовується в матема­тиці і носить ім'я давнього вче­ного? (Решето Ератосфена)
9. На початку IV століття в Александрії по-звірячому було вби­то першу жінку-математика, вченого, філософа за те, що вона була язичницею і не при­йняла християнства. (Гіпатія Александрійська)
Музична пауза. Ансамбль «________»
Перший магістр наук представляє першу трійку гравців.
Розпочинаємо другий гейм нашої гри «Поле див та знахідок».
Завдання для першої «трійки» гравців
Цифри, знаки, знову цифри... Вони з'являлися всюди — на ста­рих книжках, газетах, на парканах рідного московського двору, на стінах. Не допомагали ані нотації батька, ані вмовляння матері. Хлопчик ще не знав азбуки, а вже складав числа. Пізніше в місько­му училищі для нього існувала тільки одна арифметика.
А потім все склалося інакше. У 13 років трапилося непоправ­не... Одного разу він, шестиклас­ник, прийшов додому обідати. Саме прали. На примусі стояв бак, у якому кип'ятилась білизна. Коли школяр пройшов на кухню, примус несподівано вибухнув, бак підкинуло — і йому кип'ят­ком обдало лице... Зір було втра­чено назавжди.
Життя знало сліпих музикантів, літераторів, адвокатів. Йому ж піддалася математика.    (Лев Понтрягін)
Завдання для глядачів
Семирічним він читав в оригіналі «Фауста» Гете, знав напам'ять ок­ремі сцени трагедії, добре знав Баха, Моцарта, виконував усі сона­ти Бетховена, багато написав влас­них п'єс для фортепіано. Учитель музики пророкував йому славу му­зиканта і композитора, а вчитель Малювання — славу художника. Мав рекомендації продовжити осві­ту в художній академії, адже писав олією задушевні пейзажі. Відтворив олівцем «Таємну вечерю» Леонарда да Вінчі. Свою кімнату перетворив у фізичну лабораторію, де чимало приладів виготовив сам. А ще лю­бив мандрувати горами, лазити по деревах, для навантаження взявши на плечі молодшу сестру. І дуже лю­бив футбол.
Математик, член-кореспондент АН СРСР. Майстер спорту з аль­пінізму. (Борис Делоне)
Другий магістр наук представляє дру­гу трійку гравців.
Завдання для другої «трійки»
Народився він з подагровою ви­разкою на лівій ступні, яка не за­гоювалася і через це обмежувала рухливість хлопчика, перешко­джала дитячим іграм і забавам. Тільки-но вивчивши цифри, він цілими годинами сидів над зада­чами і все щось рахував.
У ранньому віці визрів потяг до конструювання різноманітних пристроїв. Почав із простих ігра­шок, зі скалок та паличок, зроб­лених складним ножичком, ви­найшов ще сортувальну машину, самокатне крісло, гребний, ме­ханізм..., дійшов аж до арифмо­метра. Засновник наукової мате­матичної   школи   при   Петербурзькій академії наук. Створив теорію найкращого наближення функцій за допомого многочленів.
(Панфутій Чебишев)
Рада вчених відзначає гравців кожної трійки призами, подарунками.
Музична пауза. Виступ ансамблю «___________»
Перший магістр наук. Гра з глядачами (розігрується приз для тих, хто першим назве слово).
Назвіть дерево, поширене в Пів-денно-Східній Азії, корені якого ростуть під прямим кутом стосов­но стовбура: одні вказують точно на північ, інші — на південь.
Другий магістр наук представляє тре­тю трійку гравців.
Завдання для третьої «трійки»
Уже в третьому класі його захопи­ла біологія, далі — геологія, міне­ралогія, у п'ятому — автоматика, заворожуючий світ дротів та елек­троламп. У його кімнаті все їзди­ло, стрибало, літало — одним сло­вом, було багато всіляких електро­механічних див. Але особливу роль у житті відіграла електрична гармата. Змайстрована за креслен­ням з журналу «Техніка молоді», вона довго не хотіла стріляти за його планом, аж поки він не роз­почав самостійно вивчати матема­тичні науки. Тоді й почав усвідом­лювати, що він теоретик, а не екс­периментатор. Заради улюбленої математики відмовився навіть від шахів, що так захоплювали, але й забирали багато часу.
(Віктор Глушков)
Завдання для глядачів
В італійському містечку Арчетрі неподалік від сучасної астрономічної обсерваторії туристам показують дорогу, якою мав право ходити сліпий
77-річний в'язень і інквізиції XV століття. Так само суворо обмежувався і рух наукової думки в ті часи. Навіть не можна було користуватися індій­ськими цифрами — геніальним винаходом людського розуму. Послухайте відгук сучасника тієї епохи про книгу, видану в 1494 ро­ці: «Записи було зроблено рівним почерком без великих літер, кра­пок, Комінтернівський з римсь­кими цифрами, аж ніяк не араб­ськими, які вважалися легковаж­ним нововведенням».
Хто ж був цей учений-в'язень?
(Галілео Галілей)
Музична пуза. Ансамбль «___________».
Другий магістр наук. Роз­починаємо третій гейм гри.
Бачить той, хто дивиться.
Перемагає той, хто знає.
Давид Файєрмарк
Завдання для фінальної гри
Вона була єдиною «дочкою дому й серця» Джоржа Байрона, сімей­не життя якого склалося невдало. Коли батько востаннє бачив свою крихітку, тій було всього місяць. Присвячені їй зворушливо ніжні рядки відкривають Пісню третю знаменитої поеми «Паломництво Чайльд Гарольда»:
Доню, пташенятко. Адо люба!
Чи ж ти
На матір схожа, єдино рідна?
 Дитячі очі голубі твої іще мені могли
зоріти,
Як відпливав, — Надії то була
година».
Байрону більше не судилося зу­стрітися з Адою, та його ніколи не переставала хвилювати її доля. У листах до сестри Августи він завжди турбувався про здоров'я дочки, ревниво випитував про її уподобання та інтереси. В одному з листів 1823 року, можливо, в хвилину відчаю писав: «Спо­діваюсь, що боги нагородили її чим завгодно, тільки не поетичним даром — одного подібного дурня в сім'ї достатньо».
Природа зглянулась, почувши побажання поета. Його дочка, унаслідувавши від батька код та­лановитості, реалізувала його зов­сім в іншій сфері — стала матема­тиком. Світ же запам'ятав її під прізвищем чоловіка. Вона ж пер­ша у світі жінка-програміст.
(Ада Лавлейс)
Вчена рада нагороджує переможця гри «Поле див».
Перший магістр наук. Пропоную завдання для супер-гри — четвертий гейм «Матема­тичний зорепад»!
Якщо діяти не будеш,
Ні до чого розуму палата.
ІІІота Руставелі
Ще в дитинстві його вразила не­відома нервова хвороба: хлопчик страшенно боявся води, бився в корчах, урешті затихав, втрачаючи свідомість, і був схожий н мерця. Не зрозуміло, як він ви жив. А він вижив і досить скоро поправився від недуги.  Коли йому було чотири роки, помер: мати. Він ніколи не відвідував школи, і, крім батька, у нього було інших учителів.
— Тату, а що таке геометрія? спитав якось він.
Той замислився. Він бачив син майбутнє у вивченні мов і не хотів, щоб хлопець відволікався на інше.
—  Як тобі пояснити... Це спосіб викреслювати правильні фігури та знаходити відношення існують між ними.
Але й такого пояснення ці вистачило, щоб збудити дитячу цікавість. На папері і на долівці у своїй кімнаті син виводить початкові теореми Евкліда навіть не знав загальновживаних термінів і називав пряму — «па­лицею», коло — «колесом», пара­лелограм — «довгим квадратом»...
Саме цей період у його біографії і зафіксував французький скульп­тор Моро-Вотьє, виліпивши ста­туетку: маленький... малює три­кутник на підлозі.
Французький учений — матема­тик, фізик, релігійний філософ, письменник. Його іменем назва­но одну із фізичних одиниць.
(Блез Паскаль)
Рада вчених підбиває підсумки, наго­роджуються переможці.
Виступи спонсорів.
1. Сектор «Капітал» — 2 мішеч­ки: в 1 — бублики, у другому — 2 фішки, які можна обміняти на приз.
2.   Сектор «+» — за бажанням гравця відкривається одна літера.
3.   Сектор «Шанс» — можна запи­тати в будь-якого глядача літе­ру (за бажанням гравця).
4.   Сектор «Приз» (призи від спонсорів).
5.   Сектор «0» — перехід ходу до наступного гравця, літера не називається.
6.   Сектор «Чx2» — бали гравця подвоюються.
7.   Сектор «Банкрот» — бали грав­ця втрачаються, хід переходить до наступного гравця.
8.   За правильно вгадані 3 літери поспіль — дві шкатулки (в од­ній із них 2 фішки, які можна замінити в банкіра на відповід­ний приз).

Список призів
Бали
Назви призів
2-10
Олівець з гумкою або ручкою
12-15
Блокнот або зошит
17-20
Книга
22-25
Зошит загальний
27-30
Набір ручок
32-40
Фломастери
42-47
Фотоальбом
59-55
М'яка іграшка
57-60
Відеокасета
65-70
Збірник задач Сканаві

Гравцям «трійок» вручають призи від спонсорів (по коробці цукерок).

Переможцю супер-гри — бібліотеч­ку юного шанувальника математи­ки, шахи, термос, праску, плейєр, м'яку іграшку (що виграє).

Немає коментарів:

Дописати коментар